A béldaganatokról

Riasztóan nő Magyarországon a rosszindulatú béldaganatok száma. Sajnos sok betegnek a halálát okozza, a "szerencsésebbek" egy műtéttel megússzák. Általános tapasztalat, hogy az emberek későn mennek orvoshoz, nem figyelnek a betegség kezdetét jelző tünetekre.

Magyarországon 10-15 ezerre becsülik a sztómaviselők számát. Sztómát azok viselnek, akiknél vagy a vizelet, vagy a székletürítés nem a normális módon, hanem műtéttel a hasfalon megnyitott nyíláson át történik. Közülük is magas azoknak a száma, akiknél ez vég- és vastagbélműtét következménye. A vég- illetve vastagbél eltávolítására, csonkolására akkor kerül sor, ha sorozatos vastagbélgyulladás, vagy többszörös polipképződés fordul elő, valamint azoknál, akiknél rosszindulatú daganat alakult ki a vastagbélben.

Sajnos a statisztikák azt mutatják, évről évre több ilyen műtétet végeznek, ami azt jelzi, hogy meredeken emelkedik a bélbetegségek, köztük is a daganatos megbetegedések száma. Ma már a korszerűbb technikai feltételeknek köszönhetően az operáltak felénél meg tudják menteni a záróizomzatot, vagyis a műtét után is normális úton tud ürülni a széklet. Sajnos az esetek nagy - és egyre növekvő - százalékában olyan mértékű a beavatkozás, hogy a záróizomzatot a bél alsó szakaszával együtt el kell távolítani, ilyenkor történik a megmaradt bél-végnek a hasfalra való kivezetése.


Okok:

A vastagbéldaganatok számának emelkedéséért a szakemberek szerint egyértelműen az életmódot, ezen belül is a táplálkozást lehet okolni. A rostszegény, zsírdús ételek fogyasztása előbb-utóbb emésztési és székelési panaszokhoz vezet. Az állandó székrekedéssel küszködőknél a béltraktusban sokáig panganak azok az anyagok, amelyek a rostdús táplálkozással gyorsan kiürülnének. A pangó bélsárban keletkező mérgező anyagok gyulladásos elváltozás okozhatnak a bél nyálkahártyáján, amiből kialakulhat a rosszindulatú daganat. Különösen, ha a rossz táplálkozási szokás párosul egy öröklött hajlammal, többszörösen megnő az esélye a rákos daganat kialakulásának.

Az ilyen műtétek számának emelkedését az is okozza, hogy az emberek későn kerülnek orvoshoz. Pedig minden rosszindulatú daganatos betegségre igaz, így a bélbetegségekre is, hogy kezdeti stádiumban szinte tökéletesen gyógyítható. A késői jelentkezéseknek két oka lehet. Az egyik, hogy az emberek nem törődnek a figyelmeztető tünetekre, nem veszik komolyan. A másik, hogy elmennek ugyan a háziorvoshoz, de az orvos nem ismeri fel, aranyér problémának diagnosztizálja és eszerint kezeli. A sebészeteken számos esetben fordul elő, hogy a műtétre kerülő beteg elmondja, évek óta járt problémájával az orvosánál, aki nem küldte őt további vizsgálatra.


Melyek a figyelmeztető tünetek?

  1. Megváltozik a székletürítés rendje és minősége, rendszeresen székrekedés hasmenéssel váltakozik. Ez már azt jelzi, hogy polip, vagy már daganat miatt nem tud tökéletesen ürülni a bélsár, a felhalmozódott béltartalomban beinduló önemésztődés miatt pár nap múlva híggá válik, ekkor hasmenés formájában távozik, s az ördögi kör folytatódik.
  2. Nyálkás, vagy véres széklet is figyelmeztető, valamint jellegzetes, gátnál jelentkező nyomó fájdalom és állandó székelési inger.


Egy ilyen műtét, amikor a beteg szembesül azzal, hogy ezentúl úgy kell leélni az életét, hogy a hasfalán üríti székletét, súlyos lelki traumát jelent. Szerencsére ma már olyan tökéletes eszközök állnak rendelkezésre, hogy a betegség nem akadályozza abban, hogy dolgozzon, társasági életet éljen, akár párkapcsolatot létesítsen. A sztómát viselők sportolhatnak, sőt strandolni, úszni is tudnak, nem kell tehát lemondaniuk a normális életről.

Menjünk el szűrővizsgálatra, ha hívnak bennünket!
A tünetek jelentkezésekor szakorvoshoz kell fordulni!

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

November 11.

ESMO tagság

 

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy érvényes MOT® tagság esetén az ESMO (European Society for Medical Oncology) éves tagsági díját Társaságunk megtéríti. A kedvezmény igénybevételének módjáról, illetve további kedvezményekről megújult honlapunkon (www.oncology.hu) olvashat.

Emlékeztető

 

A Magyar Onkológusok Társasága®, mely közhasznú civil szervezet, jogosult az   SZJA 1 %  - ának befogadására, amennyiben javára ilyen felajánlás történik.

 

Kérjükhogy adója 1%-ával támogassa Társaságunkatezzel is elsegítve az általunk kitzött célok megvalósítását, melyek:egészségmegrzés, betegségmegelzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, tudományos tevékenység, kutatás, ismeretterjesztés

Szakmai és tudományos tevékenységünkkel hozzájárulunk a rosszindulatú daganatos betegségek keletkezésével, megelzésével, kimutatásával és kezelésével kapcsolatos ismeretek gyarapításához és azok elterjesztéséhez.

Segítségüket megköszönjük,
a támogatás felhasználásáról - az előírásoknak megfelelően - nyilvános tájékoztatást, elszámolást adunk.

 

Adószámunk, melyre a támogatást várjuk: 19000479-2-43

 

Teljes tájékoztató >>

  

MOT® - tagdíj összege 2021-ben is változatlan,

 

40 év alattiaknak (diplomások): 2.000,- Ft
szakdolgozóknak (diplomások is): 2.000,- Ft
40 év feletti diplomásoknak: 5.000,- Ft
nyugdíjasoknak, tiszteletbeli tagoknak,orvostan- és  Ph.D. hallgatóknak (max.4évig) a tagság ingyenes

 

A MOT® bankszámlaszáma:
OTP Bank, 11709002-20335665

Tisztelettel kérjük, hogy a nevét és pecsétszámát (ha van) a közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni.

 

Teljes tájékoztató >>