Búcsú Thurzó László Professzor Úrtól

Thurzó László Professzor Úrra emlékezik Dr. Mangel László elnök úr és Dr. Ágoston Péter főtitkár úr.

Thurzó László Professzor Úr 1946-ban született Szegeden, középiskolai tanulmányait Győrben végezte, majd 1970-ben szerzett általános orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Szakmai, klinikai munkáját is Szegeden kezdte meg, tanársegédként, adjunktusként, majd egyetemi docensként, először a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, majd az Onkoterápiás Klinikán. 1994-től az Onkoterápiás Klinika igazgatója, 1997-től tanszékvezető egyetemi tanár az onkológiai betegeket ellátó intézményben. Szülészet-nőgyógyászat szakképesítést 1974-ben szerzett, 1983-ban klinikai onkológiai, 1994-ben sugárterápiás szakvizsgát tett. A Szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen Klinikai Centrumelnök helyettes, illetve Klinikai Dékán-helyettes volt több ciklusban. Számtalan magyarországi és európai orvostudományi társaság tagja volt, több éven keresztül a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium tagja, és egy ciklusban a Szakmai Kollégium elnöke.

Számtalan tudományos munka, közlemény szerzője. Több ízben járt tanulmányúton a Halle-i és a Rostocki egyetemen, Bécsben, Grazban és Turkuban, illetve számos orvostudományi kongresszuson vett részt. 1988-ban szerezte meg az orvostudomány kandidátusa tudományos fokozatot, 1995-ben a Szegedi Tudományegyetemen habilitált. Tudományos érdeklődést a Nőgyógyászati Klinikán az újszülött patológia, később az ultrahang diagnosztika valamint a perinatológiai egyes kérdései iránt tanúsított. Klinikai munkája során már a Nőgyógyászati Klinikán figyelme a daganatos megbetegedések felé fordult. A Klinika onkológia részlegén a daganatos betegek műtéti, gyógyszeres és sugárkezelését végezte, utóbbit az akkori lehetőségeknek megfelelően manuálisan végzett üregi kezeléssel.

Az Onkoterápiás Klinikára kerülve bekapcsolódott az ott folyó receptor kutatásokba. Később a daganatok diagnosztikája, biokémiai paramétereinek vizsgálata és a daganatellenes gyógyszerek felé fordult érdeklődése.

Thurzó professzor klinikavezetői, szervezői és szakmai érdemeiért Semmelweis-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott 2011-ben.

2017 októberében bekövetkezett halála mindannyiunkat megdöbbentette. Ezúton szeretnénk búcsúzni a Professzor Úrtól, mind a Magyar Onkológusok Társasága, mind a rákbetegséggel foglalkozó szakma egésze, valamennyi onkológus kollega nevében.

Nyugodjál békében Professzor Úr!

 

Prof. Dr. Mangel László      Dr. Ágoston Péter
a MOT elnöke    a MOT főtitkára

                                                           

                                                                            

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Hírlevél - Konferencia - Tanfolyam

 

h

k

sz

cs

p

sz

v

 
 
            01 02  
  03 04 05 06 07 08 09  
  10 11 12 13 14 15 16  
  17 18 19 20 21 22 23  
  24 25 26 27 28 29 30  
  31              
 

MOT Kongresszus

ESMO tagság

 

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy érvényes MOT® tagság esetén az ESMO (European Society for Medical Oncology) éves tagsági díját Társaságunk megtéríti. A kedvezmény igénybevételének módjáról, illetve további kedvezményekről megújult honlapunkon (www.oncology.hu) olvashat.

Emlékeztető

 

A Magyar Onkológusok Társasága®, mely közhasznú civil szervezet, jogosult az   SZJA 1 %  - ának befogadására, amennyiben javára ilyen felajánlás történik.

 

Segítségüket megköszönjük,
a támogatás felhasználásáról - az előírásoknak megfelelően - nyilvános tájékoztatást, elszámolást adunk.

 

Adószámunk, melyre a támogatást várjuk: 19000479-2-43

 

Teljes tájékoztató >>

  

MOT® - tagdíj összege 2017-ben is változatlan,

 

40 év alattiaknak (diplomások): 2.000,- Ft
szakdolgozóknak (diplomások is): 2.000,- Ft
40 év feletti diplomásoknak: 5.000,- Ft
nyugdíjasoknak, tiszteletbeli tagoknak, Ph.D. hallgatóknak (max. 4 évig) a tagság ingyenes

 

A MOT® bankszámlaszáma:
OTP Bank, 11709002-20335665

Tisztelettel kérjük, hogy a nevet és pecsétszámát (ha van) a közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni.

 

Teljes tájékoztató >>