Covid-19 és az onkológiai beteg − a 21. századi Szkülla és Kharübdisz

A Covid-19-pandémiának világszerte igen jelentős következményei voltak, azonban valószínűleg egy betegcsoportot sem érintett olyan hatással, mint az onkológiai pácienseket. Szignifikánsan emelkedett morbiditás és mortalitás igazolódott Covid-19-fertőzésben daganatos betegeknél, mely főként az idős, bizonyos társbetegségekkel bíró páciensek esetében, illetve egyes malignitásokban és kezelések mellett volt jellemző. Emellett a daganatos betegeket gondozó ellátórendszer globálisan sok kompromisszumra kényszerült, valamint drasztikusan csökkent a szűrővizsgálatok és az ezek által kiemelt új betegek száma, mely jelentős visszaesést okozhat a szakterület közelmúltban elért fejlődésében. A Covid- 19-ellenes vakcinák, illetve a folyamatosan megjelenő új terápiás lehetőségek térnyerésével még a leginkább immunszupprimált betegek esetében is csökkent a klinikailag súlyos lefolyás rizikója. Új antivirális és egyéb terápiás készítmények jelentősen mérséklik az infekció lefolyásának súlyosságát, mely reményt ad arra, hogy optimalizálhatjuk az onkológiai betegek ellátását még egy aktívan zajló pandémia mellett is.

E-mail cím:
Jelszó:
SZÉKELY BORBÁLA1, HALMOS BALÁZS2 1Országos Onkológiai Intézet, Gyógyszerterápiás Központ, Mellkasi és Hasüregi Daganatok és Klinikai Farmakológiai Osztály, Budapest, 2Department of Oncology, Montefiore Medical Center/Albert Einstein College of Medicine, B
a szerző cikkei

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Következő esemény

ESMO tagság

 

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy érvényes MOT® tagság esetén az ESMO (European Society for Medical Oncology) éves tagsági díját Társaságunk megtéríti. A kedvezmény igénybevételének módjáról, illetve további kedvezményekről megújult honlapunkon (www.oncology.hu) olvashat.

 

Az ESMO eseményekről, tanfolyamokról az alábbi oldalon tájékozódhat: https://www.esmo.org/

Emlékeztető

 

A
Magyar Onkológusok Társasága®, mely közhasznú civil szervezet,
jogosult
az   SZJA 1 %  - ának
befogadására, amennyiben javára ilyen felajánlás történik.


Kérjük,
hogy
adója 1%-ával támogassa Társaságunkat,
ezzel is elősegítve az általunk kitűzött célok megvalósítását,
melyek:
egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, tudományos tevékenység, kutatás, ismeretterjesztés
Szakmai és tudományos tevékenységünkkel hozzájárulunk a rosszindulatú daganatos betegségek keletkezésével, megelőzésével, kimutatásával és kezelésével kapcsolatos ismeretek gyarapításához és azok elterjesztéséhez.

 

Segítségüket megköszönjük,
a támogatás felhasználásáról - az előírásoknak megfelelően - nyilvános tájékoztatást, elszámolást adunk.

 

Adószámunk,
melyre a támogatást várjuk:
19000479-2-43

 

Teljes tájékoztató >>

 



 

A MOT® - tagdíj összege 2024-ben is változatlan,

 

40 év alattiaknak (diplomások): 2.000,- Ft
szakdolgozóknak (diplomások is): 2.000,- Ft
40 év feletti diplomásoknak: 5.000,- Ft
nyugdíjasoknak, tiszteletbeli tagoknak,orvostan- és  Ph.D. hallgatóknak (max.4évig) a tagság ingyenes

 

A MOT® bankszámlaszáma:
OTP Bank, 11709002-20335665

 

Tisztelettel kérjük, hogy a nevet és pecsétszámot (ha van) a közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni.

 

Teljes tájékoztató >>