A Magyar Onkológusok Társaságának állásfoglalása

 

Az elmúlt napokban a magyar onkológiai ellátórendszer zászlóshajójának számító Országos Onkológiai Intézetet, illetve rajta keresztül a teljes hazai onkológiai ellátórendszert ért, ismételt, összehangolt, néha már bulvár szintű sajtóaktivitás okán a Magyar Onkológusok Társasága® az alábbi általános érvényű, szakmai állásfoglalást hozta.

Az onkológiai megbetegedésben szenvedők, családjaik és az őket ellátó intézményrendszer, illetve az abban dolgozó szakemberek nem szakmai vagy szakmapolitikai megítélése, hanem más indíttatás eszközeként, vagy bulvár témaként való felhasználása (onkológiai gyógyszerekhez való hozzáférés vélt korlátozottsága, illetve szándékos korlátozása; „embertelen” körülmények az ellátásban, stb.) és a széles nyilvánosság számára prekoncepcióval történő, egyoldalú véleményformáló bemutatása a betegekben érthetően félelmet, a társadalomban a hazai, minősített szakmai színvonalon működő onkológiai ellátórendszerrel szemben indokolatlan bizalmatlanságot, a gyógyításban résztvevőkben értetlenséget és csalódottságot eredményez.

A fenti folyamatok közvetlen hatása a testileg és lelkileg is kritikus élethelyzetben lévő daganatos betegeknél, valamint az onkológiai ellátásban szolgáló munkatársaknál a gyógyítás orvos-beteg kapcsolatát, a gyógyulásba vetett hitet egyaránt rombolja, így antihumánus. Az ilyen célzatú hírverések indirekt hatásai még távolabbra mutatnak, akár a még egészséges honfitársainkban is a szűrőprogramoktól való távolmaradást eredményezhetik, valamint az egészségügyi rendszerrel szembeni bizalmatlanságot fokozva az időbeli szakellátást késleltethetik. Fenti aktivitások ellentétesek a medicina egyetemes alaptézisével, azaz a beteg és az irányában humánummal viseltető orvosa bizalmi kapcsolatával, amelynek célja embertársaink szenvedéseinek csökkentése és testi-lelki gyógyulásának elősegítése.

A MOT® a magyar közéletben az utóbbi időben tendenciózus, az egészségügyi ellátórendszert irreálisan negatívan bemutató „tájékoztatást” sajnálatosnak tartja, és kifejezetten szakmai célzattal a társadalom, de munkatársaink irányában is megerősíti, hogy hazánkban az onkológiai ellátórendszer minden beteg magas szakmai színvonalú kezelésére képes, a diagnosztikus, a gyógyszeres, a sebészeti és a sugárterápiás ellátás országosan folyamatosan, mindenki számára biztosított. Az onkológiai ellátás stratégiai fontosságú, és akárcsak a világon bárhol, a sokszakmás onkológiai terápia jellemzően hosszadalmas, a betegeknek, családjaiknak és az őket kezelő szakszemélyzetnek is megterhelő, illetve számos nehézséggel teli időszak.

A gyógyítás feltételeinek mindenkori javítása, a szakma szabályai és betegeink visszajelzései alapján az ellátás részfolyamatainak, körülményeinek optimalizálása az egészségügy minden szereplőjének erkölcsi kötelessége múltban, jelenben és jövőben, amit szakmai elkötelezettséggel és hittel teszünk is.

 

Budapest, 2019.08.01.                                                                         A MOT® Elnöksége

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Következő esemény

ESMO tagság

 

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy érvényes MOT® tagság esetén az ESMO (European Society for Medical Oncology) éves tagsági díját Társaságunk megtéríti. A kedvezmény igénybevételének módjáról, illetve további kedvezményekről megújult honlapunkon (www.oncology.hu) olvashat.

 

Az ESMO eseményekről, tanfolyamokról az alábbi oldalon tájékozódhat: https://www.esmo.org/

Emlékeztető

 

A
Magyar Onkológusok Társasága®, mely közhasznú civil szervezet,
jogosult
az   SZJA 1 %  - ának
befogadására, amennyiben javára ilyen felajánlás történik.


Kérjük,
hogy
adója 1%-ával támogassa Társaságunkat,
ezzel is elősegítve az általunk kitűzött célok megvalósítását,
melyek:
egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, tudományos tevékenység, kutatás, ismeretterjesztés
Szakmai és tudományos tevékenységünkkel hozzájárulunk a rosszindulatú daganatos betegségek keletkezésével, megelőzésével, kimutatásával és kezelésével kapcsolatos ismeretek gyarapításához és azok elterjesztéséhez.

 

Segítségüket megköszönjük,
a támogatás felhasználásáról - az előírásoknak megfelelően - nyilvános tájékoztatást, elszámolást adunk.

 

Adószámunk,
melyre a támogatást várjuk:
19000479-2-43

 

Teljes tájékoztató >>

 



 

A MOT® - tagdíj összege 2024-ben is változatlan,

 

40 év alattiaknak (diplomások): 2.000,- Ft
szakdolgozóknak (diplomások is): 2.000,- Ft
40 év feletti diplomásoknak: 5.000,- Ft
nyugdíjasoknak, tiszteletbeli tagoknak,orvostan- és  Ph.D. hallgatóknak (max.4évig) a tagság ingyenes

 

A MOT® bankszámlaszáma:
OTP Bank, 11709002-20335665

 

Tisztelettel kérjük, hogy a nevet és pecsétszámot (ha van) a közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni.

 

Teljes tájékoztató >>