A Magyar Onkológusok Társaságának állásfoglalása

A Magyar Onkológusok Társaságának állásfoglalása a 2018. február 13-án a hírportálokon megjelent „Kemoterápia: figyeljünk a szívünkre” illetve "Onkokardiológiai munkacsoport alakult" című hasonló tartalmú cikkekhez.

A Magyar Onkológusok Társasága (MOT) a cikk jobbító szándékában nem kételkedve, annak több megállapítását sajnálatosan félreérthetőnek és ezzel a rákbetegek, illetve családtagjaik számára az egzisztenciális félelem és az orvos-szakma iránti bizalomvesztés kiváltására alkalmasnak tartja.

A MOT az onkológiai megbetegedésekben szenvedők és hozzátartozóik megnyugtatására hangsúlyozza, hogy hazánkban az onkológiai kezelések a nemzetközileg érvényben lévő szakmai vezérfonalaknak megfelelően, tudományosan bizonyított alapú gyógyszerekkel és eljárásokkal történnek, szabályozott és ellenőrzött módon. Hazánkban az onkológus szakorvosok és a speciálisan képzett szakszemélyzet képes a daganatos betegeket magas szinten biztonságosan és eredményesen gyógyítani.

A magyar daganatos betegek számára rendelkezésre álló onkológiai gyógyszerek döntően megegyeznek a világ legfejlettebb országaiban is alkalmazott, legkorszerűbb gyógyszerekkel. Ezen onkológiai gyógyszereket a klinikai alkalmazást megelőzően, nagyon magas szintű, éveken át tartó klinikai vizsgálatokban elemzik, egységes szigorú szakmai szabályok szerint a hatásosság, az optimális dózis, a mellékhatások, stb. szempontjából. Az igazoltan hatásos szereket - a megfelelő tanúsítványokkal - a nemzetközi és nemzeti hatóságok befogadják a humán klinikai ellátásba. Az onkológiai gyógyszerek hatóanyagai, hatásmechanizmusuk, kívánt és nem kívánt biológiai kölcsönhatásaik pontosan ismertek. Ezeket a gyártó a felhasználó orvosok, az orvosok pedig a betegek számára ismertetik. A kezelések a felvilágosított betegek beleegyezésével történnek.

A gyógyszertani ismeretek nem megfelelő kommunikációja a társadalom felé félelmet kelthet, pedig éppen az ellenkezője, a betegbiztonság és a hatásosság együttese az, ami a gyógyszereknél garantálja, hogy eredményeik messze túlhaladják esetleges mellékhatásaikat. Így van ez az onkológiai gyógyszerek közül az úgynevezett kemoterápiás szereknél is. Az onkológiai gyógyszerek elfogadható mértékű mellékhatásai, így lehetséges kardiológiai mellékhatásai is ismertek, megelőzhetők vagy kezelhetők. Az ilyen gyógyszerek alkalmazásához eddig is szigorúan hozzátartozott a kardiológiai szakvizsgálat és utánkövetés, ami rutinszerűen a gyógyszeres onkológiai kezelések részét képezi. Más onkológiai gyógyszereknél a kardiológiai szakvizsgálat nem kötelező, lehet ajánlott, vagy javasolható.

A MOT aktív részvételével már 2017-ben létrejött a Magyar Kardiológusok Társaságával az Onkokardiológiai Munkacsoport, éppen abból a célból, hogy a hazai rákbetegek kezelésének eredményeit a betegbiztonság fokozásával lehessen javítani.

A MOT megerősíti, hogy hazánkban az ellátórendszer alkalmas a rákbetegek világszínvonalú onkológiai ellátására, a tudomány jelenlegi állása szerinti eredmények biztosítására. Az alkalmazott eljárások és gyógyszerek rendelkezésre állnak minden biztosított gyógyulásához.

A MOT kiemeli, hogy az onkológia többszakmás, ún. multidiszciplináris bonyolult szakmai összefüggéseinek egymástól függetlenítve, a lakosság számára nem kellő szakmai háttérrel és magyarázattal történő kiragadása szakmai és etikai felelősséget vet fel, indokolatlanul gyengítve honfitársaink bizalmát az ellátórendszerben, ezzel mérhetetlen károkat okozva az onkológai ellátás hatékonyságában.

Budapest, 2018.02.17.

 

Dr. Mátrai Zoltán PhD.                                                                  Dr. Nagy Péter PhD. DSc.

     a MOT elnöke                                                                                 a MOT főtitkára

 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Hírlevél - Konferencia - Tanfolyam

 

h

k

sz

cs

p

sz

v

 
 
    01 02 03 04 05 06  
  07 08 09 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30 31        
 

MOT Kongresszus

ESMO tagság

 

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy érvényes MOT® tagság esetén az ESMO (European Society for Medical Oncology) éves tagsági díját Társaságunk megtéríti. A kedvezmény igénybevételének módjáról, illetve további kedvezményekről megújult honlapunkon (www.oncology.hu) olvashat.

Emlékeztető

 

A Magyar Onkológusok Társasága®, mely közhasznú civil szervezet, jogosult az   SZJA 1 %  - ának befogadására, amennyiben javára ilyen felajánlás történik.

 

Segítségüket megköszönjük,
a támogatás felhasználásáról - az előírásoknak megfelelően - nyilvános tájékoztatást, elszámolást adunk.

 

Adószámunk, melyre a támogatást várjuk: 19000479-2-43

 

Teljes tájékoztató >>

  

MOT® - tagdíj összege 2017-ben is változatlan,

 

40 év alattiaknak (diplomások): 2.000,- Ft
szakdolgozóknak (diplomások is): 2.000,- Ft
40 év feletti diplomásoknak: 5.000,- Ft
nyugdíjasoknak, tiszteletbeli tagoknak, Ph.D. hallgatóknak (max. 4 évig) a tagság ingyenes

 

A MOT® bankszámlaszáma:
OTP Bank, 11709002-20335665

Tisztelettel kérjük, hogy a nevet és pecsétszámát (ha van) a közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni.

 

Teljes tájékoztató >>